Thai skaldjur sallad.
Ingredienser ( 5 personer):
1 kg färska tigerräkor.
1 st gul lök.
2 st lime frukter.
1/2 msk salt.
2-3 st inlagda vitlökar.
2 msk fisk soja.
2 tsk socker.
1 st isbergsallad.
1 helt färsk koriander.
2 hela färska salladslök.
2-3 st röda chili
Gör så här:
Tina tigeräkorna och sen skala dem.Om man inte vet hur man ska skala tigerräkorna så kan man andvända en sax för att klippa från ryggen ner till stjärten. Du kan lätt känna själv på tigerräkorna hur du ska göra.
Skala den gula löken och dela den i mitten, skiva den och lägg åt sidan. Hacka den röda chilin i små bitar och lägg i en skål.
Hacka dem inlaggda vitlökarna. Hacka salladslökarna i en centimeter ungefär och gör samma sak med koriandern. Dela limefrukt pressa dem och ta vara på saften i en skål, skölj och hacka isbergsalladen och lägg i en lagom skål.
Ta fram en lagom stor kastrull, ta lagom vatten i den kastrullen och koka upp vattnet. Lägg i tigerräkorna i det heta vattnet och stäng av spisen.Ta sedan fram en lagom stor sil eller liknande, häll ut tigerräkorna och lägg i lagom stor skål.
Ta i salt, lime saft, fisk soja, socker, dom inlagda vitlökarna, skivade gulöken, hackade röda chilin och sedan blanda ihop. Smaka till den smaken du ville ha och sedanb tillsatt de hackade korianden och dem hackade salladslökarna. Lägg fint hackade isbergsallad i ett lagom stort fat, därefter lägg räkorna på sallad fatet och servera. Ett gott vitt vin passar bra till denna sallad.
Vilken härlig bild! Jag blir hungrig! /Eva
SvaraRadera